, yangın sırasında insanların emniyetli bir şekilde tahliye edilmesine yardımcı olan özel bir kapıdır. Bu baplar, yangın simultane yanan gazların ve tütünın yayılmasını kırıcı yangına dayanıklı malzemelerden dokumalmaktadır.
Projeye en yakışır Yangın Kapısı Sisteminin kullanıldığı binalarda içeriden itilerek dışarı hakikat suhuletle açılan ve kalaba grupların katkısızlıklı bir şekilde binaları bırakma etmesini sağlayan yangın bapları Çıkış veya Exit şeklinde belirtilmektedir.
Yangına dayanıklı göz kapıları 1 sayaç ile 2 zaman beyninde bir direnç gösterir ve yangının dâhilen başlamışsa dışarıya, haricen esaslamışsa muhtevaeriye hareketini engeller. Söndürme ekiplerinin yetişmesini ve birey-mal kaybı riskinin kaldırılmış edilmesini esenlar.
Bu önlemler kapsamında gereken noktalarda muayyen bir süre ısı ve yalaz intikaline direnebilecek yangın kapıları kullanılır.
Aynı zamanda yangın merdiven bapları kendiliğinden kendiliğinden olarak kapanarak emniyetliği esenlar. Yangın merdiven bapsına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Yangına dayanıklı bapların varlık kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap kapılar olağan şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Rastgele bir yangın yerinde oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu denli bedduaşap bapnın namevcut olması muhtevain fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın kapılarını dirimımızın önemli bir parçbeyı haline gelmek sorumluluklarımızdan biridir.
15 katlı bir apartmanın yangın baplarının muayene edilerek tamiratlarının kuruluşlması açılmayanlar yada hidrolikleri sakim olanlar bulunan ve pimapen meydana getirilen kapının değnöbettirilmesi gerekmektedir.
Bu yüzden özellikle çok birimli sayrılarevi kadar bünyelarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak karınin, henüz çatı tasar çizim halindeyken mimarlar tarafından bu konuda duyar davranılmalıdır.
Yangın merdiveni kapısı kullanmaında ilgi edilmesi müstelzim uzuv bapnın kapalı tutulmasıdır. Hem sorunlevinin yitirilmemesi bâtınin hem bile merdivenin sadece amacı bâtınin kullanılabilmesi kucakin bu unsura uyanıklık edilmelidir.
Panik bar sebebiyle ciğererden dünyaarı çıkmak isteyenler sadece bapnın eni boyunca uzanan bu kilidi aşağı hakikat iterek bapyı açabilirler. Bu sayede çok kolaylık ve hızlı bir şekilde ivedi çıkış kuruluşlabilir.
Binalarda kâin yangın bapları ve anne kapıların katı düzen yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, oda kapısı olabileceği kabilinden, bir odanın dâhilindeki farklı bir göz kapısı da olur.
Binada bulunan kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden hariçya Yangın kapısı yahut yangın merdivenlerine yetişmesinı sağlayıcı Yangın Kapısı modelleri kendi içerisinde birlik kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Kanatlardan biri sabit tutulabilir, acil durumda bir pim mekanizması ile haydi haydi açılması sağlanabilir.
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere bapların tabiatıyla kapanması gerekmektedir. Bunu tedarik etmek yürekin yaylı menteşeler kullanılması ehliyetli bileğildir , kanat yüzey sahaı ve ağırlığına göre kapı kapatıcı hidrolik kullanılmalıdır.